Description: nanjing_header

Nanjing

 

Volgens vele reisgidsen is Nanjing (南京博物院) ook wel bekend als Nanking, de mooiste Chinese stad. De hoofdstad van de provincie Jiangsu ligt schilderachtig aan de Yangzi, aan de voet van de Purperen Berg (een lieflijk gebied met glooiende heuvels vol bossen, bamboe en hier en daar fraaie villa’s). De ‘stad van meren’ is omringd door oude stadsmuren, terwijl in de straten grote, schaduwrijke platanen staan. De naam Nanjing betekent ‘zuidelijke hoofdstad’. Het was dan ook tot 220 n. Chr. de hoofdstad van verschillende koninkrijkjes. In de vroege Ming-tijd was Nanjing hoofdstad van China, evenals tijdens het 19e-eeuwse Hemelse Koninkrijk van de Taiping. Onder Sun Yat Sen werd het de eerste Chinese Republiek. Tegenwoordig is Nanjing een drukke stad met goede restaurants en een bruisend uitgaansleven.

 

Hoewel de middeleeuwse stadsmuren de suggestie wekken dat Nanjing een kleine stad is, ligt het in werkelijkheid op een groot grondgebied. Grote delen zijn te voet bereikbaar. Een greep uit de vele bezienswaardigheden in Nanjing:

 

Museum van de Geschiedenis van het Hemels Koninkrijk

 

Description: taiping-heavenly-kingdomDit museum staat stil bij de anti-imperiale Taiping-opstand van het Hemelse Koninkrijk  van 1851-1864. Het gebouw was toen in handen van een van de rebellenleiders of Hemelse Prinsen. Een deel ervan – de Zhan of Enthousiasmetuin - was ooit eigendom van de eerste Ming-keizer, Hongwu. De zalen staan vol memorabilia en foto’s van de opstand, die grote delen van China in zijn greep kreeg. Nadat Nanjing tot basis was uitgeroepen, kwamen de rebellen dicht bij een omverwerping van de Qing-dynastie in Bejing, maar ze werden uiteindelijk in 1864 verslagen door een Qing-leger onder Westerse aanvoering. U ziet wapens en uniformen, Taiping-munten en documenten die de Hemelse ideologie belichten. De rebellen waren eropuit de feodale Chinese maatschappij te veranderen in een samenleving die gebaseerd was op gelijkheid. Ze richtten zich op modernisering van het onderwijs, dat nog uitging van confucianistische klassiekers, op een herverdeling van het land en op gelijke behandeling der seksen.

 

Description: Zhonghua%20Gate%20of%20Nanjing2De Zhonghua-poort

Ten tijde van de aanleg (1368-1386) onder de eerste Ming-keizer, Hongwu, waren de muren die de stad omgaven de langste ter wereld. De 12 meter hoge muren kronkelden 33 kilometer om de contouren van de stad. Gegeven het feit dat de stad verderop werd beschermd door een rivier en een berg, had de Zhonghua-poort een sleutelpositie in de verdediging van de zuidkant van Nanjing. De muren werden gemetseld met ijzersterke specie van kleverige rijst. Het keizerlijk machtsvertoon bleek effectief: geen enkele vijand probeerde via de Zhonghua-poort binnen te vallen. De imponerende resten van de poort zijn opengesteld voor het publiek. Achter de kantelen huist een boeiend museum.