Description: Description: Description: shanghai_skyline

 

                                                Shanghai

 

Shanghai is de grootste stad van China en qua inwonersaantal zelfs de grootste gemeente ter wereld. Shang ()betekent ‘boven’ en hai () staat voor ‘zee’. In het Chinees moet je dus op zoek gaan naar: 上海 als je op zoek gaat naar de stad boven de zee: Shanghai.

 

Shanghai ontstond al in de8e eeuw, maar was toen niet meer dan een onbeduidend vissersdorpje onder de heerschappij van het veel grotere Suzhou. Pas in de 13e eeuw werd Shanghai een officiële stad en halverwege de 16e eeuw werd er een grote stadsmuur gebouwd. Helaas werd deze in 1912 weer afgebroken en kunnen we er tegenwoordig niets meer van bewonderen. In de eeuwen die hierop volgden groeide Shanghai langzaam uit tot een zeer belangrijk economisch centrum. Politieke gezien bleef de stad echter een onbeduidende rol spelen.

In de 19e eeuw maakte de stad een nieuwe groei door, waardoor het een enorme internationale havenstad  werd, die uitgroeide tot het centrum van buitenlandse aanwezigheid in China. Grote delen van de stad werden zelfs direct door Westerse koloniale machten bestuurd, zoals Engeland en Frankrijk.

 

Shanghai reistips:

 

Tempel: in plaats van naar de Jade Buddha Tempel te gaan, kun je naar de Longhua Tempel, tien keer mooier, niet zo druk en toeristisch en nog in gebruik als boeddistisch klooster. Je moet er met de taxi naar toe, de tempel ligt in de zuid-west hoek van de stad, net buiten de ring (= elevated highway). Zie Shanghai gids kaart pagina 240, C4 linksonder).

 

Restaurants:

Een erg leuke wijkje (nog niet ontdekt door de toeristenstroom), is Taikang Lu (Lu betekent straat), dit is de nieuwe hippiewijk in Shanghai, met veel kleine restaurantjes, galerie’s e.d.. Hier vind je naast Chineese, ook Thais,  Indiaas, en vele andere soorten eten. Bij sommige restaurants kun je op een dakterras zitten. (www.taikanglu.com). (zie Shanghai gids, pagina 247, vak E8).

 

Het is met de metro erg makkelijk te bereiken, metrostation Da Pu Qiao. Dan de Ruijin Er Lu inlopen en rechtsaf. In de Taikang Lu zie je niet direct de ingang, maar je moet een steeg inlopen, daarachter zit het gebied verborgen.

 

Antiek en curiosa:

Een erg leuke straatmarkt is op de Dong Tai Lu. Of iets echt of namaak is kun je hier niet zien, maar dat maakt ook eigenlijk niets uit. (Zie Shanghai gids pagina 244, G6).

 

In de oude Chinese stad (bij de Yu Yuan tuinen), is in de Fangbang Lu een grote antiek hal van 5 verdiepingen. Erg leuk spul, op de bovenste verdieping verkopen boeren uit de omgeving hun spulletjes. Dit is het makkelijkst te vinden als je de Fangbang Lu inloopt vanaf de Henan Nan Lu (deze loopt om noord-zuid door de oude Chinese stad). (Zie Shanghai gids pagina69, kaartje ongeveer in het midden: Fuyou Lu market). Als je de Fangbang Lu inloopt ga je eerst een Chinese boog onderdoor en dan na 100 meter links, iets van de straat af een hoog gebouw. Op iedere verdieping vindt je leuke spulletjes. Stevig onderhandelen weer.

 

Kledingmarkt:

Als je kleding wil kopen kun je dat beter in Beijing doen (meer mogelijkheden, betere prijs). In Shanghai kun je wel terecht bij enkele markten:

In het centrum: Op de Nanjing Xilu, links van de kruising met de noord-zuid elevated highway. (Zie Shanghai gids pagina 249, E4. Daar staat ‘Antques, bird & flower market, maar het is inmiddels een curiosa en kledingmarkt). Het is een groot gebouw aan de noordzijde van de straat.

Iets buiten het centrum: de Hongqiao Pearl market (daar heb je dus ook parels), en van allerlei ander spul. Is wel wat verder weg. Op de Hong Xu Lu, net ten zuiden van de YanAn Xi Lu ‘(dit is de oost-west elevated highway. Als je een Nederlands hapje wil, kun je oversteken en het straatje inlopen (veel café’s en bars), in het laatste stukje zit Bakker Bas hij heeft goede koffie, Nederlands brood en bitterballen. Bas is een Nederlander, zoals je begrijpt.

 

Pudong:

Pudong is het moderne deel van de stad. Het mooiste gebouw om te bezoeken is het Shanghai Financial Center, het hoogste gebouw van de stad, bovenin is een gat. Helemaal bovenin (480 meter) is een uitzichtspunt, erg mooi! Je moet er natuurlijk naar toe als het redelijk helder weer is. (dit gebouw staat niet in de Shanghai gids, want is nog niet zo lang open).

 

Verder is in Pudong niet veel te zien, je kunt terugwandelen naar de rivier en dan met de ferry naar de overkant. Steek aan de overkant de straat over, blijf de weg volgen en je komt vanzelf in de oude stad.

 

Verder de gewone toeristische dingen:

-      flaneren over de bund (spreek uit: bunt en geen boent zoals de meeste buitenlanders doen). Ga je met de taxi, zeg dan tegen de chauffeur dat hij naar Waitan moet (de Chinesen gebruiken voor bijna alles een eigen naam en niet de Engelse naam).

Dat is trouwens heel lastig: het Peace Hotel is in het Chinees He Ping Fandian, Het Garden Hotel Da Yuan Fandian enzovoorts.

-      shoppen in Nanjing Lu (dé winkelstraat van Azie) (de grootste shopping mall ter wereld zit trouwens op Pudong)

-      door de oude stad lopen (Yu Yuan) en de tuin van de keizer bezoeken. Als je in Zuzhou in de tuinen bent geweest hoef je dit niet meer te doen, die zijn veel mooier.

-      Shanghai museum op Renmin square: mooie Chinese kunst

-      Shanghai Urban Planning Exhibition Hall: ook op Renmin square, met een overzicht van oud Shanghai (uit de koloniale tijd) en de toekomst van Shanghai. Erg indrukwekkend.

-      Op Pudong is nog een mooi science museum, aquarium etc.

 

Dong betekent trouwens oost, Xi betekent West, Nan = Zuid, Bei is noord, zhong = midden, zo kun je zien op welk deel van een straat waar je moet zijn. Nanjing Xi Lu is dus: het westelijk deel van Najing Road. Eigenlijk heel simpel.