Concertreis Parijs 2013

Na meer dan een jaar voorbereiding is het orkest van 17 tot en met 20 oktober 2013 naar Parijs geweest om een concert te geven in de Église Saint-Merri.

Na een toch wel lange busreis arriveerden de orkestleden om 01:00 uur bij het hotel.

Velen zochten direct het bed op, anderen bezochten nog even een café naast het hotel, maar werden op overweldigende wijze om 02:00 uur naar buiten verwezen.

De volgende dag was iedereen vrij om Parijs te verkennen.

Er werd wel voor geïnteresseerden een bezoek aan het Musée de l’Instrument georganiseerd en ook kon men ‘s avonds een concert bijwonen.

In het museum hebben vele orkestleden zich vergaapt aan de vele prachtige en exotische instrumenten. Het concert werd door 35 leden bijgewoond en zij zijn muzikaal verrast door het Ensemble Intercontemporaine met werken van Xenakis en Varèse afgewisseld met prachtige koormuziek door Capilla Flamenca.

Op zaterdag is in de ochtend en aan het begin van de middag gerepeteerd voor het concert dat ’s avonds plaats zou vinden.

Na de repetitie is gezamenlijk de warme lunch gebruikt in een nabijgelegen restaurant.

Daarna was men nog even vrij.

Even voor 20:00 uur werden de deuren van de kerk opengezet en werd een gedeelte van het vierde deel van de 9e symfonie van Dvorak gespeeld.

Op dat moment zat er al publiek in de kerk, maar stroomden de toehoorders binnen en gaf het orkest in een prachtig verlichte en bomvolle kerk een zeer goed concert.

Het concert begon met een bewerking van het verhaal van “Le petit prince” van Antoine de Saint-Exupéry waarbij muziek werd gespeeld van Rameau, Ravel en Satie. Het verhaal was in het Frans ingesproken door Tristan Dufour-Lubek.

Na een korte pauze werd de 9e symfonie van Dvorak in z’n geheel gespeeld.

Qua muzikaliteit steeg het orkest boven zichzelf uit onder de inspirerende leiding van dirigent Arne Visser en concertmeester Marijke Schaap.

Het concert werd door het vele publiek zeer gewaardeerd blijkens het aanhoudend applaus.

Als toegift werd het laatste gedeelte van het vierde deel van de symfonie gespeeld.

De organisatie die de concerten in de Église Saint-Merri organiseert, Acceuil Musical, heeft het orkest direct weer uitgenodigd voor een volgend concert omdat de kerk nog nooit zo vol had gezeten.

Na het opruimen en inpakken was er een afterparty in het restaurant waar ook de lunch was gebruikt.

Na een mooie dag en een rit langs de Seine ging iedereen voldaan naar zijn of haar hotelkamer (of nog even naar het café).

Op zondag was iedereen weer vrij Parijs in te gaan.

Er gingen diverse groepen op stap.

Eén daarvan verkende Montmartre met een “filmische” rondgang: de route d’Amelie naar de gelijknamige film.

Om 16:00 uur vertrok de bus weer richting Den Haag waar we na een stop tegen 00:00 uur arriveerden.

Bij het afscheid nemen waren de reacties heel positief over dit project en men kijkt uit naar het volgende.